Algemeen

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de rug, die een driedimensionale vervorming tot gevolg heeft. De verkromming kan zowel een C- als S-vorm hebben. Door de verdraaiing van de wervelkolom ontstaat van achteren gezien een bolling in de ribben (gibbus), meestal ter hoogte van het schouderblad. Dit is duidelijk zichtbaar bij vooroverbuigen. Van opzij gezien is de boven rug vaak juist opvallend vlak, terwijl de normale holte in de onderrug meestal verminderd is.


Wat is de oorzaak?

In verreweg de meeste gevallen is sprake van een idiopathische scoliose: de spieren en wervels zijn normaal aangelegd, maar tijdens de groei ontstaat door onbekende oorzaak een lastig te corrigeren verwringing/vervorming. Niet-idiopathische scoliose ontstaat onder andere door aangeboren wervelafwijkingen, neuromusculaire aandoeningen en degeneratie (“slijtage”) of osteoporose waardoor de wervel en/of de tussenwervelschijf van vorm verandert.


Wat zijn de gevolgen van een scoliose?

Scoliose maakt het bewegen van de rug moeilijker en leidt vaak tot vermoeidheid. Vooral oudere cliënten klagen over pijn in rug, schouders en/of nek. Verder ziet de rug er anders uit en dit cosmetische aspect kan impact hebben voor de cliënt en zijn/haar omgeving.


Wat is de prognose?

Scoliose gaat nooit vanzelf over. Zolang een kind groeit kan de scoliose verergeren. Scoliose moet daarom in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt om een effectieve behandeling te kunnen uitvoeren. De diagnose zal door een orthopeed worden vastgesteld, door middel van een röntgenfoto. Deze bepaalt ook de ernst van de scoliose, meestal uitgedrukt in de scoliosehoeken van Cobb. Wanneer een vrouw met scoliose in de overgang komt kan er ook toename van de scoliose optreden.


Hoe wordt het behandeld?

De ernst van de scoliose en de groeiverwachting bepalen de intensiteit en duur van de behandeling: uitsluitend oefentherapie, of oefentherapie gecombineerd met brace behandeling. In ernstige gevallen kan besloten worden tot een fixerende operatie. In alle gevallen kan de Schroth therapeut begeleiden, adviseren, informeren en steunen bij het leren omgaan met de scoliose.


Hoe werkt Schroth therapie?

Het doel van de Schroth oefeningen is het voorkomen/reduceren van progressie van de scoliose middels unieke, zeer gerichte oefeningen, waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond.


Voor wie is het geschikt?

Schroth Best Practice is een geschikte behandeling voor zowel kinderen in de groei, al dan niet in combinatie met een brace, als voor (volgroeide) tieners. Ook oudere scoliose cliënten, cliënten met een asymmetrische houding en/of pijn kunnen veel baat hebben bij deze aanpak. De behandeling is altijd individueel maatwerk!


Waaruit bestaat de behandeling?

De Schroth Best Practice bestaat uit houdings- en bewegingscorrecties gericht op het dagelijks leven. Zo leert de cliënt te staan, te zitten en te lopen op een wijze die de scoliose afremt. Tevens zijn er specifieke intensieve oefeningen die zich richten op alle driedimensionale veranderingen van de wervelkolom. Deze oefeningen streven, in tegenstelling tot andere behandelmethoden, geen symmetrie na, maar zo mogelijk over-correctie van de krommingen. Ze richten zich op souplesse, spierversterking en het ontlasten van de wervels, en worden altijd gecombineerd met specifieke ademhalingstechnieken.
Specialisaties JorFytaal:

- Easy Taping;

- Triggerpoint therapie;

- Oscillerend bewegen;

- Fysiotherapie bij stress;

- Pilates: rugproblematiek.